Luieruitslag
Heeft je kind (steeds) last van luieruitslag? Wees dan gerust: er is iets aan te doen. Je kunt ze voorkomen én goed behandelen. Hieronder bespreken we hoe.
Wat is luieruitslag?
Luieruitslag is een type eczeem. De oorzaak is een combinatie van wrijving, warmte en urine en/of poep. Uiteraard komt luieruitslag vaak voor bij baby’s en peuters. Maar ook volwassenen kunnen dit krijgen, bijvoorbeeld als ze incontinent zijn. Dan spreken we overigens niet van luieruitslag, maar van een smetplek.
Hoe ziet luieruitslag eruit?
Je kunt luieruitslag herkennen aan verschillende symptomen:
- Rode vlekken
- Blaasjes
- Open wondjes (die kunnen bloeden)
- Witte of rode bultjes/pukkeltjes
Je hoeft niet ALLE bovenstaande symptomen te zien. Het kan gaan om 1 of meer van deze verschijnselen.
Zie jij rode bultjes met pus? Dan heeft je kind waarschijnlijk een schimmelinfectie. Deze vorm van luieruitslag is erg hardnekkig. Neem in dat geval direct contact op met je huisarts.
Let op: koorts is GEEN typisch symptoom van luieruitslag. Dus als je baby daar (lang) last van heeft, is het een goed idee om de huisarts te raadplegen.
Verder lezen: meer over luieruitslag
Hoe ontstaat luieruitslag?
Heeft je kind steeds maar weer luieruitslag? Door enkele eenvoudige maatregelen kun je de kans verkleinen:
- Vaker en sneller de luier verschonen. Hygiëne is belangrijk. Verschoon en vervang de luier daarom (extra) vaak. Het liefst 8 keer per dag. Vooral als je kind heeft gepoept of geplast, is het van belang om niet lang te wachten met verschonen. Natuurlijk is het nadeel dat dat meer geld kost, en het niet heel duurzaam is. Maar als je baby veel last heeft van de uitslag, is het het misschien wel waard. Doe de luier daarbij niet te strak om; als je ze iets losser laat, kan er lucht bij. Lucht voorkomt warmte, zweet en dus wrijving. Overigens zijn er ook luiers die vocht extra absorberen. Wellicht dat die ook een verschil maken.
- Maak de billetjes van je baby goed schoon. Waarschijnlijk doe je dit al. Maar het kan geen kwaad er nóg beter op te letten. Doe het wel met zachte hand. Gebruik lauw water. En doekjes zonder parfum, die pH-neutraal zijn.
- Smeer met een zinkzalf of zinkolie. Denk aan Sudocrème. Zo’n zalf zorgt voor bescherming tegen vocht, én ontsmetting.
Hoe behandel je luieruitslag?
Is er helaas toch (weer) luieruitslag ontstaan bij je baby? Smeer dan met een goede huidzalf. Eén die de huid verzorgt. Een zalf als DerMel: die brengt de huid tot rust en helpt wondjes te herstellen. DerMel is geschikt voor de allerjongsten, dus ook voor jouw baby of peuter.
Wordt de luieruitslag erger? Merkt u dat uw baby er erg veel last van heeft? En gaat het maar niet weg? Ga dan even langs de huisarts. Die kan goed inschatten wat er nodig is.
Hoe lang duurt luieruitslag?
Lichte luieruitslag trekt vaak alweer binnen een dag weg. Maar gaat het om heftige, ernstige luieruitslag? Dan kan het dagen of zelfs weken aanhouden.
Natuurlijk hangt dit ook af van de maatregelen die je neemt; zie hierboven bij ‘luieruitslag voorkomen’. Met name smeren met een verzorgende huidzalf als DerMel maakt een (groot) verschil.
Het kan ook zijn dat je kind een schimmelinfectie heeft. Die is normaal gesproken erg hardnekkig. In dat geval: bel de huisarts!
De luieruitslag bij mijn kind gaat maar niet weg. Help!
Als de luieruitslag hardnekkig is, en het voor je gevoel te lang duurt: ga langs de huisarts. Die kan veel beter beoordelen wat er precies aan de hand is. En wat er nodig is.
Misschien heeft je kind een schimmelinfectie. Die herken je aan rode bultjes en pus. In dat geval is er meer nodig dat smeren met een zalf.
Kan mijn kind zwemmen met luieruitslag?
Heeft je kind geen open wondjes? Dan kan zwemmen geen kwaad. Anders kan het chloorwater gaan prikken en/of irriteren.